Производствена авария рани трима във ВМЗ-Сопот* 10.01 | 11:33

Инцидентът е станал тази сутрин при работни дейности в поделението

От Кремена Бедерева

Трима души са пострадали след производствена авария в поделение на ВМЗ-Сопот. Това съобщи директорът на ВМЗ-Сопот инж. Иван Стоенчев, цитиран от БНР.

По думите на Стоенчев случилото се било нормален производствен процес, при който се е получила производствена авария.

Първоначално медиите разпространиха информация с източник МВР-Пловдив, че тримата работници са пострадали след взривяване на снаряд.   

"Не е гръмнал снаряд, защото снаряд като гръмне е много лошо", уточни Стоенчев, цитиран от БНР. Според него причина за инцидента е човешка грешка.

Започнала е работа по установяване на причините за инцидента.

Работата на територията на предприятието продължава.

Инцидентът е станал тази сутрин при работни дейности в поделението, което се намира в с. Иганово, община Карлово.

Към 13:00 часа без опасност за живота е най-тежко пострадалият 54-годишен работник, съобщиха от Спешното приемно отделение на Университетска болница "Свети Георги". От болницата уточняват, че мъжът е с разкъсно-контузни рани в лявата шийна област и с разкъсвания на два от пръстите на дясната ръка. Има драскотини на дясната буза и наранявания на дясното око и левия клепач.

По данни на полицията няма опасност за живота и на другите двама пострадали, които са приети в болницата в Карлово. 

iNews припомня, че в края на миналата година имаше отново взрив във военно поделение. Снаряди от складовете се взривиха на 12 ноември край с. Ловнидол. Те са били предназначени за унищожаване.

Общият им брой по неофициални данни е над 3000, а договорът за утилизацията им е предвиждал те вече да са унищожени. Собственик на складовете край севлиевското село е софийската фирма "Емко".

Министърът на отбраната Аню Ангелов, главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН ръководеха на място действията.

Фирмата, която стопанисва складовете, е установена и от нея оказват пълно съдействие на компетентните органи.

Около 3 000 снаряда от калибър 152 има в склада, който е избухнал, каза главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. В един склад има 125-милиметрови снаряди, в друг – патрони, има и празни помещения. По думите му - складовете са направени по всички изисквания.

Фирмата, която ги стопанисва, се занимава с ремонт на боеприпаси. Взривил се е погреб на бивше военно поделение, в който са се намирали артилерийски снаряди. Взривовете продължават, няма данни за пострадали.

 

___________________________

*Информацията е актуализирана в 13:30 часа. 

Водещи

Най-четени