Прокуратура започна проверка след разкритията за екорекет 06.04 | 15:04

Бизнесмен беше приканен да плати 200 000 евро на свързваната с Дончо Иванов Коалиция за устойчиво развитие

От iNews.bg

Софийската градска прокуратура започна проверка след разкритията за екорекет на Марин Николов, който показа схемата, по която псевдоеколози изнудват фирми и държава.  В конкретният случай беше показано как на бизнесмен бяха поискани 200 000 евро. Срещу тези пари екоорганизации обещават да си мълчат за евентуални замърсявания.

Скритата камера засне как адвокатът на Коалиция за устойчиво развитие иска пари от бизнесмен, който се занимава с газификацията на Златица и Пирдоп. Адвокатът обаче отрече да участва в схема за изнудване. По съвпадение или не, той е и защитник на общините Пирдоп, Копривщица, Челопеч. Кметът на Пирдоп твърди, че не знае за това, но е категоричен, че не е редно един адвокат да работи за две страни.

Случая коментира съпредседателят на Зелените Борислав Сандов.

"Заловената със скрита камера схема за изнудване (рекет) от репортер на Нова телевизия не е свързана с еколози или природозащитници, а с псевдо такива. Всъщност, убеден съм, че се касае за "отровните ни двойници", които с имената си всяват объркване сред хората за това кои са истинските зелени, особено по време на избори. Опитът за търсене на сензация с обобщенията "екорекет" хвърля мръсно петно върху Зелените, ЗаДаОстанеПРИРОДА - www.forthenature.org и други истински природозащитници", заяви Сандов.

Случат коментира и Александър Дунчев от коалиция "За да остане природа в България”.

"Схемата за изнудване е стара и това не е единственият случай. Тези организации ясно могат да се разпознаят, защото те подават жалба и веднага я изтеглят, тоест, взели са пари", заяви Дунчев.

Природозащитникът Петко Ковачев разказа, че Дончо Иванов, свързан с Коалиция за устойчиво развитие, е получавал 5-цифрени суми, за да защитава частни интереси. 

Водещи

Най-четени