Прокуратура и съд ръка за ръка срещу Цветанов 02.06 | 21:25

Институциите се защитиха след критиките на бившия вътрешен министър

От iNews

Асоциацията на прокурорите излезе със специална позиция в защита на българския съд. В нея не се споменава името на бившия вътрешен министър, но става ясно, че становището е провокирано от критиките на Цветан Цветанов към съдебния състав, който го осъди на 4 години затвор.

"Тревожен е фактът колко бързо и с лекота се посяга публично на независимостта на българския съд, колко бързо и диаметрално в последните дни се променят оценките за работата му", отбелязват от прокурорската организация. 

При оправдаването си Цветан Цветанов похвали независимостта на съда, а при осъждането си каза, че е действал под натиск.

Като заявяват, че обществото ни няма нужда от нападки към съда, от асоциацията призовават към вяра в безпристрастното решаване на делата, независимо от това какви са личностните качества и общественото влияние на подсъдимите, предаде в. "24 часа". 

"Ние сме убедени както в принципността, професионалните знания и опита на българските съдии, така и в последователната им и непоколебима практика да провеждат своята независимост при решаването на възложените им дела", се отбелязва в становището. 

Прокурорската асоциация твърдо изказва подкрепата си към съда и призовава към същото обществото, медиите и политиците.

Водещи

Най-четени