Прокуратура разпореди проверка на големите строежи в София 12.05 | 16:13

Резултатите досега: спрени са два кулокрана и са съставени 4 акта за нарушения

От iNews.bg

Софийската градска прокуратура (СГП) е разпоредила проверка на всички строителни площадки, ползващи кранове и товароподемна техника от такъв вид, в столицата, съобщиха от държавното обвинение.

Резултат досега е, че са спрени от работа два кулокрана и ще бъдат съставени 4 акта за нарушения. "Единият е на строителен обект в кв. "Мотописта", ул. "Метличина поляна", а другият е в кв. 12 "Кръстова вада" в София. И на двата обекта се строят жилищни сгради", посочват от прокуратурата.

Проверката е започнала в края на април, като СГП се е самосезирала след падането на кран на строителна площадка на бул. "Никола Вапцаров". При инцидента бяха ранени трима души и причинени значителни материални щети на бензиностанция и спрелите в района автомобили.

"По реда на надзора за законност прокурор възложи на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да бъдат проверени всички строителни обекти в София, на които работят такива кулокранове и друга товароподемна техника. Разпоредено е да се установи тяхната техническа годност, дали правилно се експлоатират и безопасността при работа със съоръженията по отношение на трети лица", съобщиха от прокуратурата.

До момента ДАМТН, Икономическата полиция и Главната инспекция по труда, са проверили 6 строителни обекта, на които са работели 7 крана, които според се класифицират като съоръжения с повишена опасност и подлежат на проверка от лицензирани фирми. Самите фирми са под контрола на ДАМТН.

Проверката на изправността строежите в столицата, използващи тежка техника, продължава. Указанието на СГП е тя да приключи в най-кратки срокове.

Водещи

Най-четени