Прокуратурата: 50% от площта на морските плажове трябва да е безплатна за туристите 30.06 | 10:57

Проверка на МРРБ ще покаже осигурен ми е свободен достъп до пясъчните ивици за летуващите. Предвиждат се глоби за концесионерите, прилапали плажовете

От Ростислава Иванова

Малцина български потребители знаят, че като изключителна държавна собственост, плажовете по Черноморието ни трябва да са широко достъпни за туристите. Законово изискване е минимум 50% от ивиците да се предоставят свободно за почиващите, за да могат да поставят собствени чадъри, а не да плащат по 80 лв. дневно разходи за чадър и шезлонг. Това правило обаче по-скоро не се спазва от концесионерите на пясъчните ивици, които са прилапали цялята им територия и не сачо цакат туристите за всичко, ами и разполагат незаконни постройки и съоръжения.

По тази причина орокуратурата е разпоредила на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да извърши проверка на всички концесионирани плажове по Черноморието. Целта е да се установи дали концесионерите спазват законовото изискване за осигуряване на свободен безплатен достъп за туристите до 50% от територията на пясъчните ивици или всичко е покрито с платени чадъри и шезлонги. Това съобщиха от Върховната административна прокуратура (ВАП).

Изискването за безплатно предоставяне на почиващите на поне половината от територията на плажовете е заложено в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Изискването обаче масово се нарушава, а в много от случаите дори е заета цялата площ на плажа и туристите няма къде да поставят собствените си чадъри, за да не плащат за плаж.

Събират се и такси за зоните от плажа, предназначени за свободно ползване, като не рядко върху тях дори са разположени незаконни съоръжения, посочват от прокуратурата.

ВАП е възложила на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова извършването на проверка, тъй като МРРБ е компетентният държавен орган, оторизиран да осъществява контрол и мониторинг, посочват от институцията.

"Проверката ще установи дали е налице законово изискване за осигуряване на равностоен достъп до морето на зоните за свободно разполагане със зоните за разполагане на плажни принадлежности от концесионера или наемателя", се посочва в съобщението.

Проверката на прокуратурата ще установява още дали се спазват техническите параметри на морските плажове в изпълнение на изискванията на закона относно размера на площите на преместваемите обекти и съоръжения (плажни заведения, развлекателни съоръжения, търговски обекти и др).

Прокуратурата е разпоредила при констатиране на нарушения, МРРБ да предприеме действия за реализиране на административно наказателна отговорност на нарушителите. В срок до 20 юли 2015 г. МРРБ следва да предостави на прокуратурата обобщен доклад с констатациите от проверката.

Водещи

Най-четени