Прокуратурата: Българската банда за трафик на дрога ползвала уникайни тайници 21.03 | 20:06

Четиримата бяха заловени с близо 30 кг кокаин, укрити в тир за Холандия

От iNews.bg

Бандата от четирима българи, заловена с близо 30 кг кокаин, за която премиерът Бойко Борисов съобщи в профила си във фейсбук, е използвала много добри тайници, за да крие наркотиците. Това съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, цитиран от 24 часа.

При спецакция на 18 март антимафиотите от ГДБОП са задържали Пламен Попчев, Васил Цветков, Аня Маринова и Димитър Юлев близо до Етрополе.

Групата е използвала тирове и коли със специално изработени тайници, в които са пренасяли хероин от Турция до Холандия и други западноевропейски страни, а оттам връщали кокаин и амфетамини в обратната посока. Така се реализирала двойна печалба. Самият хероин се внасял от Турция през зелена граница и се товарел в коли в Бургас.

При ареста у нас в тайник на тир антимафиотите открили 25 пакета кокаин с общо тегло 27 кг. Скривалището било уникално - имало специален електронен заключващ механизъм и се отваряло само с дистанционно. При първата проверка антимафиотите не го открили. Видели го на рентген и го отворили като консерва, поясни Сарафов. Кокаинът пътувал от Холандия през Турция и минавал транзит през България.

В Германия пък полицията задържала микробус с 16 кг хероин на същата банда. Автомобилът също бил с уникален тайник и заради това и тамошната полиция не могла да открие хероина при първия оглед. В Германия са задържани трима. В дома на шефа на бандата - Пламен Попчев, е открит пистолет "Узи” със заглушител и 140 патрона. Колата му "Опел Зафира” също имала специален тайник.

Групата е следена от октомври миналата година, каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. За успешната акция той получи от главния прокурор Сотир Цацаров почетен знак на прокуратурата за сектор БОП-Варна. Награда взе и отдел "Наркотици” на ГДБОП.

 

"Не оттеглям критиката си към ГДБОП за борбата срещу корупцията. Награждавам ги за акция срещу наркотиците", заяви Цацаров.

Водещи

Най-четени