Прокуратурата, МВР и ДАНС с общи усилия срещу опитите за дестабилизация на банковата система 28.06 | 14:02

Цацаров, Йовчев и Писанчев провеждат извънредна среща

От iNews.bg

Държавата усилено се опитва да се справи с истерята, която цари в последните няколко дни, заради опитите да се дестабилизира банковата система у нас. На извънредна среща по този повод днес разговарят главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателят на ДАНС Владимир Писанчев.

Тези разговори се случват, след като от няколко дни в обществото "витае" слух, че големи български банки са пред фалит. Вчера, смао за няколко часа, от Първа инвестиционна банка бяха изтеглени 800 милиона лева. От банковата институция излязоха с позиция, че са обект на безпрецедентна криминално организирана атака от слухове и злонамерени публични изказвания.

От БНБ потвърдиха, че има насочена организирана атака срещу Първа инвестиционна банка.

Водеща роля в днешната среща има ДАНС, която е поканила другите участници с цел да се обсъдят мерки за противодействие на опитите за подкопаване на стабилността на отделни банки у нас.

ДАНС вече откри и телефонна линия за сигнали на граждани, получили SMS или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки.

Редица финансисти и икономисти призоваха обществото да запази спокойствие и да не се поддава на спекулации, тъй като няма никакви обективни причини за притеснение, както за банковия сектор, така и за стабилността на държавните финанси.

Водещи

Най-четени