Прокуратурата: Митрополит Кирил е починал от инфаркт 01.04 | 16:30

Досъдебното производство за смъртта му бе прекратено "поради липса на престъпление"

От Мая Александрова

Досъдебното производство за смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил бе прекратено от Варненската районна прокуратура "поради липса на престъпление", съобщиха от институцията.

От разследването и събраните доказателства безспорно е установено, че сутринта на 9.07.2013 г. митрополит Кирил е плувал сам в морето, в района на неохраняемия плаж на резиденция "Евксиноград”, разположен между буната на рибарско селище Траката и буната на почивната станция на МВР. Във водата не са се намирали други лица.

Становището е направено на базата на показания на свидетели, в това число и очевидци; писмени доказателства – медицинска документация, справки от Институт по океанология - гр. Варна, от НИМХ към БАН и препис-извлечение от акт за смърт, както и от заключенията на изготвените по делото съдебномедицинска, съдебнo-химическа и комплексна съдебномедицинска експертиза по писмени данни.

Непосредствената причина за смъртта е удавяне, настъпило вследствие на спазъм на венечните съдове и остро настъпили изменения в миокарда, съответстващи на инфаркт в ранния стадий, който от своя страна е довел до изпадане в безпомощно състояние и условия за вдишване на вода - механична асфикция.

Водещи

Най-четени