Прокуратурата: Никой не е натискал Георги Костов да напуска 09.03 | 11:44

Държавното обвинение прекрати проверката по сигнала на бившия главен секретар на МВР

От iNews.bg

Върху бившия главен секретар на МВР Георги Костов не е оказван никакъв натиск. Това обявиха от държавното обвинение по повод сигнала, подаден от самия него след освобождаването му от длъжност. В тази връзка Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по този случай поради липса на извършено престъпление от общ характер.

В хода на извършената проверка от прокурори от ВКП и СГП са снети писмени обяснения от подателя на сигнала Георги Костов, от министъра на вътрешните работи Пламен Узунов, от директора на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и от директора на Дирекция"Инспекторат" при МВР. Според мотивите на СГП не е налице извършено престъпление.

Според заключението след проверката не са налице признаци, които да доказват, че някой съзнателно е пречил на някого да постъпи на работа или да го принуди да напусне работа поради неговата народност, раса, религия, социален произход, членуване или нечленуване в синдикална или друга организация, политическа партия, организация, движение или коалиция с политическа цел или поради неговите или на ближните му политически или други убеждения, се казва в заключението след проверката. И по-конкретно никой не е принуждавал Костов да напусне поста си. Освен това той е бил освободен със съвместно решение между представителите на изпълнителната власт и президента в съответната изискуема от закона форма. От прокуратурата обаче отбелязват, че не е в правомощията им да кажат дали това е било правилно.

Най-четени