Прокуратурата: Нямаме правомощия да издирваме Цветан Василев 08.09 | 16:33

Подобни действия са от компетентността на Интерпол, обясниха от държавното обвинение

От Филипа Тодева

Същинското издирване на Василев не е в правомощията на Прокуратурата на Република България, а е изцяло в компетентността на Интерпол, на която организация Република Сърбия е страна член. Това съобщиха от държавното обвинение по повод запитвания на медиите относно твърденията, че обвиняемият Цветан Василев се намира на територията на Сърбия и не е издирван от българските правоохранителни органи.

"Българската прокуратура съобразява действията си със закона и международните договори, по които е страна, и изрично следва да се подчертае, че не разполага с никакви правомощия по екстериториалност на територията на която и да е друга страна, вкл. и Република Сърбия", обясниха от институцията на Сотир Цацаров,

На 28.07.2014 г. по отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Василев е обявен за издирване и в информационната система на Интерпол във връзка с изпратена от прокуратурата молба за обявяване за международното му издирване с цел последваща екстрадиция.

Водещи

Най-четени