Прокуратурата влиза в "Ораново" след трагедията 02.08 | 11:54

Парламентът почете загиналите с едноминутно мълчание

От Христина Рафаилова

Прокуратурата е образувала досъдебни производства за трудовите злополуки в мина Ораново. Това каза икономическият министър Драгомир Стойнев пред парламента, часове след като двамата миньори бяха намерени мъртви. Иван и Николай най-вероятно са починали още в деня на инцидента. Те са били буквално пометени от свлачището.

Преди той да представи данни по случая с трагичната кончина на служителите на рудника, депутатите почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите. 

Министърът каза, че по време на спасителната операция са прокопани 89 м.

56 от тях са били в основната галерия. След като беше установено, че там има опасност от срутване, са били прокопани 33 м през обходния маршрут.

Стойнев каза, че е установено къде е мястото на калния пробив, който е причинил срутването в мината на 16 юли. Също така са взети проби от глината и калта. Възложени са експертизи за сеизмичната дейност и валежите за периода, в който се случи трагичният инцидент. 

Министърът каза, че телата на Иван и Николай  а намерени в 9 часа. Той изрази съболезнованията си на близките на загиналите и благодари за 24- часовите усилилия на спасителите в опит да извадят затрупаните мъже. 

Водещи

Най-четени