Прокуратурата е отнела компютъра на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро 29.05 | 14:30

На питане дали в цялото министерство няма компютри в момента, Емил Димитров отговори: „Цялото министерство седят в коридора и чакат да ги арестуват. Ти им казваш „отивайте да работите“, те викат „няма да подписвам“. Ако мислите, че е много приятно, изобщо не е приятно. Елате, разходете си, ще ви оставя насаме да си говорите с тях.“

От iNews.bg

Прокуратурата е иззела компютъра на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро. Това стана ясно по време на негов брифинг в парламента. Повод е разследването, свързано с ареста на зам.-министъра Красимир Живков.

"Оказали сме съдействие, дали сме компютри. Ето и аз съм на нов компютър. И моят компютър го няма. Не че на него има нещо, но всичко, което трябва, сме дали. Всичко, абсолютно! Казали сме на системните администратори "каквото ви поискат, записвате, правите, давате". Документи днес... даже сега трябва да бързам, да ги заверя, да ги изпратим по надлежния ред на разследващите органи. Документи с кашони вървят. Снимат се, преснимат се, отиват", коментира министър Димитров. 

След въпрос - наистина ли му е иззет компютърът от прокуратурата, Ревизоро отговори: "Винаги при такива акции се изземват всички масиви и на министрите даже, за да може да се сверят, да се видят данните. На всички се взима компютърът. И когато на Нено Димов е взет, пак са взети всички компютри, сега пак се взимат всички компютри. И затова ви казвам, че атмосферата не е добра."

На питане дали в цялото министерство няма компютри в момента, Емил Димитров отговори: "Цялото министерство седят в коридора и чакат да ги арестуват. Ти им казваш "отивайте да работите", те викат "няма да подписвам". Ако мислите, че е много приятно, изобщо не е приятно. Елате, разходете си, ще ви оставя насаме да си говорите с тях."

Ревизоро отправи остра критика към управлението на регионалните звена на МОСВ в Пловдив. 

Най-сериозен удар той нанесе по отношенеие на РИОСВ-Пловдив, където вчера прокуратурата е поискала помощ от експерти на МОСВ да вземат проби от отпадъци и вещеста в града. В града са пристигнали лаборанти от РИОСВ -Велико Търново.

Ревизоро отправи и критика към бившия директор на екоинспекцията в Пловдив - доц. Стефан Шилев. Той коментира неговото уволнение в светлината на твърденията на прокуратурата, че зам.-министъра Красимир Живков е освобождавал или е имал някакви кадрови намеси.

"Зам.-министърът не е работодател на никой в страната и при мен не е идвал с кандидатури за назначения или уволнения на никого през последните 3 месеца, откакто работим. Назначенията или уволненията не са по негово давление. Имах недоволство към работата на някои регионални директори на структури. Знаете и в Пловдив ги смених на РИОСВ, на Басейнова дирекция", посочи Димитров и избори още 10-тина области, в които се е намесил по отношение на ръководните кадри.

Около три-четири пъти екоминистърът се връщаше и дебело подчертаваше за това как регионалните дирекции на МОСВ във втория по големина град е пример за много проблеми в структурата, но и в самите регламенти и правила. Той се насочи конкретно към Шилев, който е без инженерно образованието, което директно представлявало нарушение на условията за оглавяване на върхови постове - както на РИОСВ, така и на директор на дирекция "Екология". 

"Всеки, който е махнат, твърди, че е бил най-добрият, единственият, непотворимият. Никой не иска да бъде сменен, може би аз съм единственият в това министерство, който веднага би си тръгнал. (...) Има си правилник за избор - да бъде инженер, еколог, да бъде човек с необходима специалност - икономик, юрист. Имаме проблем с едно назначение в момент - човек, който е директор на дирекция "Екология" в Пловдив - няма инженерно образование. Когато е писан правилникът има еколози, които завършват някои вузове, специалисти са в областта си по екология, не получават инженерно образование - трябва да бъде коригирано. Екологът с 20 години стаж дали е годен да заеме пост или трябва да са професори всичките? ", посочи той.

Водещи

Най-четени