Прокуратурата започна разследване за смъртта на новороденото в Тетевен 01.06 | 12:38

Назначена е съдебно-медицинска експертиза

От iNews.bg

Окръжната прокуратура в Ловеч се е самосезирала и започва производство по случая с починалото новородено в Тетевенската болница.

Досъдебното производство е за причиняване на смърт на новородено дете, поради незнание и немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

В хода на разследването се разпитват свидетели, изискана е цялата медицинска документация по случая от болниците в гр. Тетевен и гр. Плевен, както и от Регионална инспекция по здравеопазване - Ловеч. Ще бъдат изискани информация и документи от ИА "Медицински одит". Назначена е съдебно-медицинска експертиза.

Междувременно вчера бяха съобщени първите резултати от одита на болницата, според които при раждането на Наташа Габровска от Тетевен са приложени неправилни и отречени от Евросъюза техники. Става въпрос за висок форцепс и за така наречения метод на Кристелер, при който акушерка сяда върху корема на родилката.

Бебето на Наташа Габровска почина при раждането. Пред Нова телевизия младата жена разказа за скандално отношение към нея от страна на шефа на отделението д-р Нина Байчева. По-късно лекарката и колегата й Михаил Миков подадоха оставки. И до момента обаче лекарката не признава вината си за случилото се.

Водещи