Прокуратурата изкара нови злоупотреби на кмета на Перущица 15.09 | 18:15

Съдът гледа мярката „задържане под стража“ на Минчев още двама в корупционните схеми

От iNews.bg

Окръжният съд Пловдив трябва да се произнесе днес по мярката за неотклонение "задържане под стража” спрямо кмета на Перущица Ради Минчев, бизнесменът Павлин Статев и Илияна Павлова, обвинени вчера в корупция. Междувременно днес Окръжната прокуратура в Пловдив отправи нови обвинения към Мичев и Павлова за присвояване на публични средства. Обвиняемите са наели топадвокатите Стефан Левашки и Емилия Недева, предаде БГНЕС.

Към първото обвинение, съобщено на брифинг вчера, днес се прибавиха и още две към кмета Ради Минчев и едно към Илияна Павлова. "В периода от 9 март 2013 до 10 март 2014 г. в съучастие с Илияна Павлова като помагач, при условията на продължавано престъпление, е присвоил пари на община Перущица в размер на 12 484 лв. по сключени договори с две дружества от София за обществени поръчки. За подобно престъпление предвиденото наказание е лишаване от свобода до 8 години и конфискация на една втора от имуществото", гласи новото обвинение.

"Същото е повдигнато и към Илияна Минчева, но в ролята и на помагач. По делото е установено, че собствениците на двете софийски дружества не са знаели, че участват като кандидати в процедура по ЗОП на община Перущица, не са подписвали договори с кмета на общината и не са получавали общата сума от 12 484 лв., от което прокуратурата си вади извода, че те са присвоени от Ради Минчев с помощта на Илияна Павлова", се посочва още в обвинителния акт.

Другото ново обвинение срещу Ради Минчев е за това, че на 12 септември 2016 г. пред Междуведомствената комисия към Министерски съвет "съзнателно е представил неистински документи - протокол за откриване на строителна площадка и констативен акт за установяване на годността на строежа по проект "Укрепване на свлачища, проявени на общински път Перущица - Граница- Скобелево- Чурен”, като са усвоени 130 000 лв., допълват обвинителите.

Процесуално- следствените действия продължават.

Ради Минчев е втори мандат кмет, издигнат от ДСБ – Реформаторски блок. В съдебната зала днес присъства и Йордан Иванов, който отскоро е председател на структурата в Пловдив.

Водещи

Най-четени