Прокуратурата имала сериозни доказателства срещу Найденов 28.03 | 08:19

10 години затвор грози бившия земеделски министър

От Христина Рафаилова

Прокуратурата имала сериозни доказателства срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Това каза зам.-градският прокурор Божидар Джамбазов.

Той добави, че най-голямата присъда, която може да получи бившият член на кабинета "Борисов", е 10 години затвор. 

Прокурорът каза, че във Висшата касационна прокуратура е подаден сигнал срещу свидетелите и наблюдаващия прокурор по разследване срещу Найденов през 2009 година. Джамбазов каза, че в момента тази преписка се проверява. 

Той обясни, че в хода на самото разследване свидетели са дали показания, които в последствие са били променени. Това принудило държавното обвинение да търси други доказателства. 

Прокурорът добави, че върху свидетелите е оказван натиск да променят показанията си. Той уточни, че показанията са давани по време на досъдебно производство. От неговите думи стана ясно, че свидетелите са били силно притиснати, след като са променили своите твърдения по време на досъдебно производство, където са носи наказателна отговорност за неистинни показания. 

Джамбазов отказа да коментира дали срещу бившите шефове на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева и Светослав Симеонов ще бъдат повдигнати обвинения. 

Той каза, че фирмите, на които Найденов е "оказал помощ", са печелили еврофинансиране.

Прокурорът добави, че най-големите проблеми в усвояването на средствата от ЕС са именно  в земеделието. 

Найденов беше  привлечен като обвиняем по досъдебно производство, образувано още през ноември 2009 г., от Специализираното звено за борба със злоупотребите със средства на Европейския съюз, като тогава то се е водело срещу неизвестен извършител.

Мирослав Найденов е обвинен по няколко параграфа – за подкуп и злоупотреба със служебно положение.

Водещи