Прокуратурата иска до 10 години затвор за Иван Евстатиев 14.06 | 15:18

Бившият кмет на Стрелча обвинен за изнасилване и напиване на непълнолетна

От iNews.bg

Бившият кмет на Стрелча, който изнасили непълнолетна ученичка в готелската си стая в началото на януари, като преди това я напи с алкохол, може да бъде осъден от 3 до 10 години затвор. Срещу него има две обвинения – за изнасилване на непълнолетно лице, и за "привеждането й в безпомощно състояние чрез алкохол". Предвиденото от закона наказание за престъплението по първото обвинение е от 3 до 10 години лишаване от свобода, а по второто обвинение – до 6 месеца лишаване от свобода и глоба до 500 лв., съобщиха от прокуратурата.

Районната прокуратура в Пазарджик внесе обвинителен акт в Районния съд в Панагюрище срещу бившия кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев. Обвинението срещу 58-годишния бивш ляв политик е, че "се е съвкупил с лице от женски пол, ненавършило 18 години, като го привел в безпомощно състояние и за това, че е опил с алкохолна напитка лице, ненавършило 18-годишна възраст". Досъдебното производство срещу него е образувано на 15 януари 2016 г., се посочва в съобщение на прокуратурата до пресата, цитирано от БГНЕС.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, били са назначени и изготвени 10 експертизи. Обвиняемият е отказал да дава обяснения. Събраните доказателства обаче са дали основание на наблюдаващия прокурор да изготви и внесе обвинителен акт срещу него в Районен съд - Панагюрище.

Установено е, че в началото на януари 2016 г. Евстатиев и пострадалото 16-годишно момиче са се чули по телефона, като обвиняемият й честитил Новата година и се разбрали да се видят някой път, когато той е в Стрелча. На 15 януари 2016 г. пострадалата минавала покрай хотел на бул. "България" в Стрелча. Там на пейка бил седнал Евстатиев. Той я поканил в хотелската си стая, където обичайно пребивавал, извадил бутилка с водка и две чаши и налял в тях от алкохола. Двамата започнали да разговарят, като Евстатиев подканял момичето да пие, посочват от обвинението.

По време на срещата им момичето "приело голямо количество концентрат, като по този начин била преведена в напълно неадекватно състояние от обвиняемия, след което той се съвкупил с нея", уточняват от прокуратурата. Под въздействието на алкохола тя не можела да му окаже съпротива и след приключване на сексуалния акт - заспала.

През това време близките й я търсили по мобилния телефон, но не я открили. Евстатиев я събудил и й казал, че трябва вече да се прибира. При слизане по стълбите на хотела пострадалата залитнала, ударила си лицето в стената и си разкървавила долната устна. Евстатиев я качил в джипа си и докато я карал към дома й, я убеждавал да не съобщава на родителите си какво се е случило.

 

По време на извършването на деянието пострадалата е била в средна степен на алкохолно опиване, показва още експертизата. Предвиденото от закона наказание за престъплението по първото обвинение - е от 3 до 10 години лишаване от свобода, а по второто обвинение – до 6 месеца лишаване от свобода и глоба до 500 лв., припомнят обвинителите.

Водещи

Най-четени