Прокуратурата иска заличаване на сдружение заради противоконституционна дейност 21.11 | 15:40

В доклада на ДАНС до главния прокурор се посочва, че целите на регистрираното в Благоевград "Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права"

От iNews.bg

Прокуратурата поиска съдът в Благоевград да заличи регистрацията на "Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права", събщиха от пресцентъра на главния прокурор. Действията са предприети след като Сотир Цацаров е бил информиран от ДАНС, че дейността на неправителствената организация е противоконституционна. Сигнал за това подаде и от вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов с мотива, че членовете на сдружението са учредители на забранената "ОМО Илинден- Пирин".

В доклада на ДАНС до главния прокурор се посочва, че целите на регистрираното в Благоевград "Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права" са насочени срещу единството на нацията и представляват заплаха за националната сигурност.

В становището се посочва още, че учредителите приемат не само съществуването на македонско етническо малцинство в България, но и че неговите права и свободите са накърнени, поради което се налага тяхната защита.

Екип на "По света и у нас" успя да се срещне със секретаря и протоколчик на учредителното събрание на сдружението, който отрече да извършват противозаконна дейност.Йордан Грозданов, секретар и протоколчик на учредителното събрание на "Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права": Вижте, има устав и те знаят и ви е сигурно знаете, така че излишно е да коментираме. Всичко е законно, това е положението. Защото по законов път е регистрирана.

Окръжният съд в Благоевград трябва да прецени дали в искането на прокуратурата е основателно, за да бъде заличена регистрацията на сдружението.

Водещи