Прокуратурата образува 2 досъдебни производства за Авиоотряд 28 25.06 | 14:24

Разследването е срещу служители на МС, армията и военното министерство

От Христина Рафаилова

Прокуратурата е образувала две досъдебни производства за полетите на правителствения Авиоотряд 28, съобщават от държавното обвинение. 

На 19 юли Софийската градска прокуратура е започнала разследване срещу длъжностни лица от Министерския съвет. То е за това, че в периода 1 май 2009 г. – 1 май 2013 г. те са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за себе си или за друг облага. Действията им можело да доведат до вреди за републиканския бюджет. 

Предмет на разследване са извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на Авиоотряд 28 и съответствието им с нормативните изисквания за работата му. На 25 юни е извършено претърсване в административната сграда на Авиоотряд 28 на територията на летище София. В резултат на претърсването са иззети множество документи, касаещи организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети. Иззети са също документи и видеозаписи от ВИП пунктовете на аерогарата. Процесуално-следствените действия са извършени от съвместен екип от следователи от следствения отдел на СГП и служители на Национална агенция по приходите.

Второто производство е образувано от Софийската военна прокуратура и е насочено срещу служещи в армията и в Министерството на отбраната. Те ще бъдат разследвани за длъжностни престъпления. Според държавното обвинение те вероятно са превишили правата си, като са предоставили 51 пъти военни въздухоплавателни средства за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили. По този начин са нанесли щети на държавата в размер на близо 813 000 лева. Действията по разследването се извършват от военни прокурори във формирования на военновъздушните сили във Враждебна, Крумово, Безмер, както и в Националната служба за охрана.

И по двете досъдебни производства предстоят разпити на множество свидетели с цел установяване на пълните данни за полетите, съдържащи се в отправените към прокуратурата сигнали (маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво, превозвани лица).

Производствата са образувани по сигнали на премиера Пламен Орешарски и на военния министър Ангел Найденов. 

Водещи

Най-четени