Прокуратурата остана сиротна 16.05 | 10:55

Държавното обвинение не можело да се опре на никоя оперативна служба, смята Атанас Атанасов

От Христина Рафаилова

Прокуратурата не може да се опре на нито една оперативна служба за случая с фалшивите бюлетини в Костинброд.  

Това каза бившият шеф на Национална служба "Сигурност" Атанас  Атанасов в ефира на "Нова телевизия". По негово мнение недоверието на държавното обвинение било заради това, че оперативните служби са още под контрола на предишните управляващи.

Най-вероятно те са били използвани за поръчки, като тази с печатницата. Това според бившия депутат е дало увереност на предишните властимащи, че манипулацията на вота ще бъде покрита. 

Според юриста Минчо Спасов служебното правителство е влязло в руслото, зададено от ГЕРБ. Кабинетът на Марин Райков е извършил нарушения на Изборния кодекс и на Закона за обществените поръчки. 

Той поясни, че бюлетините са се отпечатвали от 23 април, а договорът за тях бил сключен чак на 27-и. 

По повод това, че на тази дата от външно министерство се очаквали готови бюлетини, той коментира, че това не е повод да се вършат нарушения, а е въпрос на организация. 

От своя страна Атанасов попита поради каква причина се възлага обществена поръчка на частна фирма, след като БНБ има печатница. Спасов добави, че важният въпрос, който трябва да бъде разяснен от прокуратурата, е кой е дал парите за допълнително отпечатаните бюлетини. 

Според бившия шеф на НСС е невъзможно ГЕРБ да искат касиране на вота, тъй като те били хванати, "докато си вдигат гащите" и те са готвели манипулацията на изборите. 

Спасов е на мнение, че едва ли ще има големи юридически последствия след скандала, тъй като с намирането на бюлетините потенциалното престъпление е предотвратено. 

Събеседниците са на мнение, че фалшифицирането на вота може да има минимален ефект, ако се въведе задължителното гласуване. Спасов се пошегува, че може да се прилага задължителен платен вот. 

Водещи

Най-четени