Прокуратурата отказа да прати Полфрийман в австрийски затвор 09.07 | 18:50

Близките на осъдения за убийство шокирани от новината

От Христина Рафаилова

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа ода прехвърли в австралийски затвор Джок Полфрийман. Новината беше отразена и от австрийската ABC. Медията припомня, че той беше осъден на 20 години лишаване от свобода за убийство и опит за убийство по хулигански подбуди  през 2009 година. 

До момента осъденият е излежал 5 години и 6 месеца, като по-голямата част той е бил в Софийския централен затвор. 

Австралийската медия подчертава, че родното обвинение е излязло с публично изявление, че отказва трансфер на Полфрийман. От прокуратурата подчертали, че по време на престоя си зад решетките той е извършил редица груби нарушения и е наказван многократно от затворническите власти.  Също така от държавното обвинение обяснили, че той е излежал твърде малка част от присъдата си, за да бъде реабилитиран. 

Искането за прехвърлянето на Полфрийман е от  австралийския главен прокурор. Между България и Австралия има действащо споразумение за размяна на затворници. 

Бащата на Джок определи новината за отказа като абсолютна изненада.  Доктор Саймън Полфрийман каза, че преди 6 седмици австралийското правителство е уверило близките на осъдения, че България е приела положително искането за трансфера. 

Най-четени