Прокуратурата откри сериозни нарушения с охраняването на склада в Иганово 15.04 | 18:03

Установено е, че при смяната на охранителите винаги се е получавала дупка от повече от 30 минути,

От iNews.bg

И двата взрива в Иганово - този на 21 март и този на 14 април, са станали по време на смяна на постовете на охраната, пише в доклад на Районната прокуратура на Карлово до окръжния прокурор на Пловдив. 

От проведените процесуално следствени действия става ясно, че са налице безспорни доказателства за груби нарушения при охраната на площадката, които дават възможност за нерегламентирано проникване в района на складовете с боеприпаси.  

Установено е, че при първия инцидент в края на март пазачите от дневната смяна са си тръгнали с 20 минути по-рано от предвидения график в 19 часа. Седмината охранители напуснали района на складовете без да дочакат колегите си, които трябвало да застъпят. Заместниците им пък заели постовете си значително по-късно. Повече от 30 минути обектът е бил без физическа охрана.

Проверката констатирала, че в района, където се съхраняват боеприпаси, няма изградено видеонаблюдение. Имало е няколко пъти указания от полицията това да бъде сторено, но камери така и не са поставени. Близо година не функционирала и сигнално-охранителната техника на шести холандски склад, който гръмна през март. От вишките пък нямало пряка видимост към всички обекти на площадката заради издигнатите защитни валове.

Освен това станало ясно, че вратите на складовете, в които са се съхранявали боеприпаси, имало прозорци, през които без особени усилия, могат да бъдат хвърлени различни предмети, в това число и леснозапалими течности, които са в състояние да предизвикат горене или други инциденти с непредвидими последици. 

Нарушения са установени и при целостта на оградите, които са със скъсани оградни мрежи, а на места оградата е ръждясала и увиснала, заради което едната от версиите, по които се работи, е нерегламентирано проникване в района.

Служителите в складовата база, сред които и охранителите от различните работни смени, са разпитани и твърдят, че пропускателният режим на площадката е ставал под засилени мерки за сигурност. Установено е обаче че в периода преди първия взрив, вътре в обекта е имало коне и то в продължение на няколко месеца.

Собственикът на животните е влизал в района, за да ги наглежда, да им носи храна и да ги пои.

Именно заради установените по-горе нарушения окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов поиска складовете с боеприпаси да бъдат временно охранявани от специализирани полицейски сили към МВР. 

Най-четени