Прокуратурата повдига обвинения за АЕЦ „Белене” 22.06 | 20:02

Причината е, че дори след спирането на проекта от парламента, на руснаците са плащани немалки суми

От iNews.bg

В близко бъдеще прокуратурата ще повдигне обвинения срещу конкретни лица за казуса около АЕЦ "Белене”. Това става ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров. Според него дори и след решението на парламента от 2012 г. проектът за Втора атомна да бъде спрян, към руската страна периодично са били правени плащания. Освен това и самите суми не са били малки, става ясно от думите на Цацаров, цитиран от "Правен свят”.

Думите на главния прокурор идват след въпрос от депутата Петър Славов по време на изслушването на Цацаров от правната комисия в парламента. Представителят на Реформаторския блок припомни и че още през 2013 г. настоящият шеф на КЕВР, а тогава депутат и член на енергийната комисия Иван Иванов, е сигнализирал, че за АЕЦ "Белене” се правят плащания.

По повод решението на арбитражния съд в Женева срещу НЕК, която трябва да плати 620 млн. евро на "Атомстройекспорт”, Цацаров обясни, че прокуратурата у нас няма никакво отношение към това дело. Главният ни прокурор допълни, че предстоящите обвинения обаче ще бъдат именно във връзка със сигнала на Иван Иванов от 2013 г.

Водещи

Най-четени