Прокуратурата погва МВР заради проверка срещу отцепника от ГЕРБ 05.12 | 11:27

Силовото ведомство бавило случая му с години

От Христина Рафаилова

Отцепникът от ГЕРБ Георги Марков се е ползвал с протекциите на МВР. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет. 

Той обясни, че народният представител е бил проверяван в продължение на 2 години по сигнал на "съвестен гражданин". Въпросното лице е подало информация, че депутатът е укрил данъци за 138 000 лв. За тях Марков е имал издаден ревизионен акт от НАП, датиращ от 2004 г. Сигналът в МВР е подаден чак през 2010 г. 

Обвинител номер 1 поясни, че жалбата е била препратена до Генерална дирекция "Национална полиция", след това тя се озовала във Велико Търново. Оттам е разпоредена проверка на приходната агенция, която продължила до март 2012 г. През октомври 2012 година материалите най-после са стигнали до прокуратурата в старопрестолната столица.  

"Образувано е наказателно производство, то е срещу неизвестен извършител", каза още той. Главният прокурор поясни, че то е препратено до Софийската градска прокуратура, тъй като Марков е депутат. 

Тя го прекратява септември и САП, по разпореждане на ВКП, извършва служебна проверка на това постановление, през ноември и го прекратява. Това не е дело в смисъла на досъдебно производство до март 2012 година, каза Цацаров.

Обвинител номер 1 добави, че прокуратурата тепърва ще установява защо данъчният ревизионен акт е продължил с години, уточнява БТА. 

Водещи

Най-четени