Прокуратурата погна купувачите на гласове 13.05 | 11:43

Образувани са 54 досъдебни производства

От Елена Кирилова

331 преписки по сигнали за извършени престъпления против политическите права на граждани е образувала прокуратурата, съобщават от пресцентъра на Върховната касационна прокуратура.

224 от преписките са приключили с постановления за отказ за образуване на досъдебно производство. Продължават проверките по останалите 107 преписки.

Само една преписка е образувана във Военно-окръжна прокуратура. По нея е възложена и проверка на Регионалната служба "Военна полиция”.

Досъдебните производства са общо 54 на брой. По тях разследването е активно. Предмет на разследване по 17 от досъдебните производства е организирането на предлагане или даване на имотна облага с цел склоняване за гласуване за определен кандидат или партия.

Три дела разследват дейността по образуване и ръководене на група, която си е поставила за цел да извършва престъпления против политическите права на гражданите.

Бързо производство е образувано в Казанлък. Трима души са привлечени като обвиняеми за това, че от началото на месец май до 10 май тази година са организирали предлагането на пари с цел склоняване упражняване на избирателно право в полза на определена партия. И спрямо тримата е взета мярка за неотклонение.

Бързо производство е образувано и в Районна прокуратура - град Червен бряг. Разследването е приключило и предстои да бъде внесено постигнато споразумение за решаване на делото за одобрение.

Друго бързо производство е внесено в Районната прокуратура в Поморие. Мъж е организирал предлагането или даването на друг на имотна облага, с което се е опитал да купи гласа му. Той е задържан за 72 часа и предстои съдът да се произнесе по искането на прокуратурата за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража”.

В Ямбол също е образувано бързо производство за подобен случай. Взета е мярка за неотклонение срещу привлечения по делото.

Водещи

Най-четени