Прокуратурата поиска доживотен затвор за билкаря, убил банкова служителка 07.10 | 13:53

Близки на Любомир Симеонов твърдят, че той е бил изнудван

От Цанка Донкова

Измина година от убийството на банковата служителка Павлинка Йончева от Бургас, а съдбата на мъжа, дръпнал спусъка, все още се решава.

Любомир Симеонов отне живота на жената, като мотивът му е бил отказан кредит за 1,2 млн. лева. Той бе първо осъден на 20 години затвор, но сега прокуратурата е поискала доживотна присъда за мъжа.

В бележки, писани в затвора, бившият военен признава, че я е убил в състояние на умопомрачение и че до безизходицата го довели банкови служители, заради които фалирал, съобщава bTV.

Негови близки и приятели обаче твърдят, че истината се прикрива и Симеонов е станал жертва на схема на изнудване. Това е версията на партньорите му Михаил Загорчев и Деян Сергеев, която те са разказали пред Апелативния съд в Бургас.

Двамата са били разпитани като нови свидетели по предложение на защитника на Симеонов. Адвокатът е поискал още назначаване на нова петорна психиатрично-психологическа експертиза, в която да участва и военен психолог. Съдът обаче отхвърли това искане.

Защитникът на подсъдимия пледира още да бъде намалено наложеното наказание, което е 20 години затвор, под предвидения минимум от 15 години, а именно - 7 години лишаване от свобода, като се позова на изключителни и многобройни смекчаващи вината му обстоятелства, включително причината да извърши престъплението.

Адвокатът приема, че първоинстанционният съд неправилно е възприел фактическата обстановка по делото, защото не е отдал достатъчна тежест на доказателствата за отношенията между подзащитния му и банката, в която е работела пострадалата.

В защитата си пред Апелативен съд - Бургас Симеонов обясни: "Много добре съзнавам какво съм направил, че съм отнел най-ценното! Твърдя, че съм го извършил в ненормално състояние."

Неговите мотиви за извършване на престъплението били, че в нарушение на правилата, банката го подвеждала в продължение на 2 години, че ще го кредитира, след което отказала да финансира проекта на фирмата му. Апелативният съд обяви делото за решаване, допълва БТА.

Водещи

Най-четени