Прокуратурата поиска официално постоянен арест за Десислава Иванчева 20.04 | 11:09

Защитници на арестуваната кметица излизат на протест пред Спецсъда довечера

От iNews.bg

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искания за вземане на мерки за неотклонение "задържане под стража" на Десислава Иванчева и останалите двама обвинени за корупционни действия в столичната Община "Младост", които бяха задържани във вторник при зрелищна акция в центъра на София. Предстои съдът да насрочи за днес заседание по мерките.

Паралелно с това 18 часа днес пред Специализираният съд е насрочен протест в защита на Десислава Иванчева, заместничката й и задържания бивш кмет на района, предаде БГНЕС.

Иванчева беше арестувана при спецакция на новосъздадената антикорупционна комисия и спецпрокуратурата с колосална сума пари – 70 хил. евро подкуп от строителен предприемач. В кабинета й пък разследващите са намерили стотици преписки, за които се твърди, че са изгубени и се ползват за изнудване. Иванчева беше задържана на столичния булевард "Васил Левски” и държана с белезници на улицата, докато разследващите броят хилядите белязани банкноти евро, а медиите имаха възможност да проследят от начало до края акцията.

Ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев каза, че подкупът, намерен в колата на кмета на "Младост", е получен заради забавени съзнателно процедури. Посредникът по получаване на подкупа, който е бивш кмет на района, е направил пълни самопризнания. Гешев разясни, че преговорите за подкупа са траели повече от 3 месеца. Общо като "рушвет” Иванчева договорила 500 хил. евро. Намерените 70 хил. евро са били "първата вноска” в хода на строителството.

Всичко е документирано със СРС-та, има и личен обиск на кмета на "Младост”, има достатъчно доказателства, че парите не са подхвърлени. Те са били белязани с вещество, което е намерено и по нея, заяви Иван Гешев в отговор на коментарите за подхвърляне на парите в колата на кметицата. Иван Гешев бе категоричен, че по случая има записи, представляващи "всичко, за което един прокурор може да мечтае”.

Водещи

Най-четени