Прокуратурата протестира: Иска затвор за мъжа, прегазил 4-годишния Паоло 09.06 | 17:40

Институцията поиска и 8 години затвор за Орлин Тодоров

От Теодора Кокаланова

Окръжната прокуратура в Стара Загора протестира пред Апелативния съд в Пловдив мярката за неотклонение "домашен арест" на Георги Сапунджиев, съобщиха от институцията.

Георги Сапунджиев е обвиняем за смъртта на 4-годишния Паоло Иванов. Мъжът премаза с джипа си детето на пешеходна зона в Стара Загора. С протеста си прокуратурата поиска най-тежката мярка - "задържане под стража", на обвиняемия.

Прокуратурата поиска и осем години затвор за бившия шеф на Териториалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров.

Тодоров е обвинен за разгласяване на служебна информация по досъдебни производства, в злоупотреба със служебно положение и склоняване на длъжностни лица да нарушат служебните си задължения при разследвания и наказателни производства. 

Прокурорът посочи, че при работата си по обвинението се е сблъскал с фрапиращи нарушения, и то на един човек, упълномощен да защитава интересите на хората по отношение на организираните престъпни групи.

Според прокурор Вълков от юни 2008 година до 17 февруари 2011 година са констатирани 10 случая, както и два опита за злоупотреби на Орлин Тодоров. Използвайки служебното си положение, той успял да избегне два акта на Комисията за защита на потребителите и да намали наказателно постановление на Районната служба по пожарна безопасност и спасяване на населението.

"Тодоров изнесъл информация по общо шест досъдебни производства и контактувал с лица от криминалния контингент", посочи прокурор Вълков. Поисканото наказание не е най-тежкото за посочените провинения на Тодоров. 

Водещи

Най-четени