Прокуратурата разследва за корупция бившия ректор на Медицинския университет 28.09 | 12:57

Одитът на МОН улечил проф. Ваньо Митев в безстопанственост и престъпления по служба

От iNews.bg

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицинския университет в София д-р Ваньо Митев за безстопанственост и престъпления по служба. Разследването е въз основа на предварителен одитен доклад на университета, изготвен от Министерство на образованието и науката (МОН), получен в прокуратурата, съобщи БНР.

Одитът на МОН е установил драстични нарушения в Медицинския университет в София. Проверката обхваща периода между януари 2014 г. и средата на 2016 г., когато ректор на университета беше проф. Ваньо Митев, оглавявал два мандата Съвета на ректорите, каза вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева. Тя разчита прокуратурата да си свърши работата.

Установени са нарушения при сключвани договори за обучение в чужбина. Висшето учебно заведение е ощетено от договори с посредници за набирането на чуждестранни студенти, нарушения при обществени поръчки, командировките в чужбина, както и при определянето на заплатите в университета, уточняват от МОН.

Като ректор проф. Ваньо Митев е получавал основна заплата малко над 5 000 лв., но всъщност е вземал почти 9 000 лв. месечно, показв министерската проверка, предаде Дарик.

Кунева се зарече "нищо от проверките да не остане скрито". "Всеки лев, който е вложен в образованието, се изплаща умножен по 20. Представяте ли си всеки лев, който е отклонен от образованието, колко много ни взема", коментира министърът. Тя не отговори дали е имало политически чадър над ректора на Медицинския университет проф. Ваньо Митев.

Водещи

Най-четени