Прокуратурата с втори опит да изправи Христо Бисеров пред съда 28.07 | 10:49

Държавното обвинение внесе в СГС коригирания обвинителен акт срещу бившия депутат

От iNews.bg

Прокуратурата внесе в Софийски градски съд коригирания обвинителен акт срещу Христо Бисеров.

Това е втори опит на държавното обвинение да изправи през съда бившия депутат от ДПС и зам.-председател на парламента.

През май делото беше прекратено и върнато на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част. 

Христо Бисеров е обвинен за това, че през 2012 г. е представил в Сметната палата декларация с невярно съдържание, като не е оповестил сметките си в банка в Швейцария.

Бившият депутат декларирал дължим по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, данък в размер на 8 376,75 лв. Същият е формиран от начисления и платен данък върху доходите, получени от него по трудово правоотношение като народен представител, както и от доходите му от наем на недвижимо имущество.

В декларацията Бисеров не включил в данъчната основа налични за 2012г. доходи, подлежащи на облагане с данък. С тях Бисеров се разпоредил в полза на доведения си син Ивайло Главинков, нареждайки на 12.12.2012г. два валутни превода от собствените си сметки в евро и щатски долари в банка в Женева, Швейцария.

Реално дължимият от Бисеров данък за данъчната 2012 г. е в размер на 34 055 лева. По този начин той е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, а именно - 25 678,25 лв., явяващи се разлика между дължимите 34 055,00 лв. и декларираните и платени 8 376,75 лв.

Бисеров напусна парламента и ДПС на 3 ноември 2013 година, като не стана ясно защо напусна политиката.

 

Водещи

Най-четени