Прокуратурата удовлетворена от доклада на ЕК, обещава конкретни мерки 27.01 | 19:41

Документът подпомага усилията и носи силно послание, смята ръководството на държавното обвинение

От Ростислава Иванова

Прокуратурата намиращаза удовлетворяваща оценката за работата й в мониторинговия доклад на Европейската комисия за правосъдната ни система. Това става ясно от разпространена до медиите позиция по доклада на ЕК от институцията на главния прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, че авторите на доклада в Брюксел критиуват България за липсата на реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и срещу организираната престъпност, като не пести критики към ВСС и прокуратурата и говори за зависимост на съдебната власт и корпоративна и политическа намеса в решенията й.

Прокуратурата обаче има друг прочит на доклада на ЕК. Според държавното обвинение е "удовлетворяваща оценката на прагматичния подход, следван от прокуратурата за укрепване на капацитета чрез организационни промени и по-тясно сътрудничество с други компетентни служби при създаването на Специализираното звено "Антикорупция"....

Ръководството на прокуратурата смята, че документът подпамага усилията на българските власт и е силно послание. Освен това държавното обвинение обещава да вземе и конкретни мерки.

Ето и пълният текст на становището:

Позиция на на ръководството на прокуратурата по доклада на ЕК относно напредъка
на България по Механизма за сътрудничество и проверка

Ръководството на Прокуратурата на Република България е на становище, че докладът подпомага усилията на българските власти в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност и носи силно послание за необходимост от диалог и сътрудничество между институциите.

І. Реформа на съдебната власт.

1. Измененията в Конституцията, свързани с разделянето на ВСС на две колегии и увеличаване правомощията на неговия инспекторат, правилно са оценени като важна стъпка за съдебната реформа. Тези промени, наред с идеите за повишаване отчетността на прокуратурата, децентрализация в структурата й, въвеждане на електронно правосъдие, на ясни правила за кариерно израстване и дисциплинарни стандарти, бяха категорично подкрепени в миналогодишния доклад на ЕК. Комисията препоръча "изпълнение на съдебната стратегия, приета от правителството, както и разработените идеи, предложени от прокуратурата" /в становища за подкрепа на съдебната реформа от 25.11.14 г. и за изменение на ЗСВ и Конституцията от 27.08.15 г. и 18.08.15 г./.

2. Обективно е отчетена потребността от промени в НК и НПК, "с оглед отстраняване на проблемите, водещи до забавяне на наказателните производства и улесняване на наказателното преследване на корупционни престъпления", както и от бързи изменения в ЗСВ "в тясно сътрудничество със съдебните органи".

3. Дадена е препоръка за "независим анализ на прокуратурата, както е заложено в правителствената стратегия за съдебна реформа, като се държи сметка за вече осъществените мерки". Одобрената от парламента стратегия предвижда подобен анализ единствено в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Такъв подход на партньорство на международно експертно ниво се оценява положително от прокуратурата.

Всякакви внушения за препоръчана външна експертиза и "двоен мониторинг" на прокуратурата са некоректни и омаловажават професионалните усилия и достойнство на прокурорите и следователите. 

ІІ. Корупция и организирана престъпност

1.Удовлетворяваща е оценката на "прагматичния подход, следван от прокуратурата за укрепване на капацитета чрез организационни промени и по-тясно сътрудничество с други компетентни служби" при създаването на Специализираното звено "Антикорупция". Отчетени са "положителни резултати от това по-тясно сътрудничество между службите в рамките на специализираната структура", с оглед "внесените в съда редица случаи, в това число срещу лица, заемащи високи публични длъжности като магистрати и кметове". Оценени са и постигнатите от специализираните прокуратура и съд " известни резултати" с оглед внесените в съда дела и постановени осъдителни присъди.

2. Констатацията за бавен напредък и липса на солидни резултати по тези направления не може да бъде оспорена, като коректно е посочено, че за успешна работа в тази насока са необходими действия на всички власти - законодателна, изпълнителна и съдебна. Ръководството на прокуратурата също е на мнение, че за преодоляване на неблагополучията трябва да се положат допълнителни усилия от всички институции, съгласно законовите им правомощия.

ІІІ. Мерки от страна на ПРБ

Във връзка с отправените препоръки за изготвяне на обективен анализ на причините за неуспешно приключили дела за корупция и организирана престъпност, прокуратурата в кратки срокове: ще проучи дела, по които заради неефективно разследване са постановени осъдителни решения на ЕСПЧ срещу България; ще ревизира цялостната дейност на специализираната прокуратура, съобразно предвиденото в Стратегията за съдебна реформа /специфична цел 4 "Ефективност на специализираната прокуратура и съд"/; ще допълни анализа си на делата за корупция, оповестен на 03.07.13 г., вкл. със случаите на посегателство по отношение на средства на ЕС.

С цел гарантиране прилагането на добри международни практики, към Комисията ще бъде отправена покана за включване на експерти, които да подпомагат процеса на преодоляване на установени проблеми.

В заключение, ръководството на прокуратурата призовава констатациите в доклада да бъдат подложени на обективен прочит и градивно обсъждане. Използването им за персонални нападки и институционално разделение е деструктивно и не спомага за преодоляване на проблемите

 

 

Най-четени