Прокуратурата ще разследва Борислав Михайлов 17.11 | 13:15

През ноември 2019 г. полиция и жандармерия атакуваха централата на БФС в столичния кв. "Бояна". Акцията на МВР беше свързана със серия медийни репортажи за неправомерно изразходвани средства от държавния бюджет за детско-юношеския футбол.

От iNews.bg

Дейността на Българския футболен съюз ще стане обект на прокурорско разследване, обявиха от прокуратурата. За евентуални финансови, хазартни и други престъпления ще бъде проверяван включително президентът на футболната централа Борислав Михайлов.

"По разпореждане на и. д. главен прокурор Борислав Сарафов прокуратурата се самосезира във връзка с множество публикации в медиите, съдържащи информация за допуснати нарушения и/или престъпления от различен характер (разходване на публичен ресурс, "черно тото" и др.) от страна на ръководството на БФС, в т. ч. и от президента на федерацията Б. Михайлов", съобщиха от държавното обвинение.

Работата по проверката е възложена на Софийска градска прокуратура (СГП), която предстои да изясни факти и обстоятелства, свързани с дейността на футболната федерация в последните години. В хода на проверката предстои да се изиска информация от различни държавни институции - Министерство на младежта и спорта, НАП и др., се казва още в изявлението, пише СЕГА.

Предистория

През ноември 2019 г. полиция и жандармерия атакуваха централата на БФС в столичния кв. "Бояна". Акцията на МВР беше свързана със серия медийни репортажи за неправомерно изразходвани средства от държавния бюджет за детско-юношеския футбол.

Тогава разследващите иззеха редица папки и дискове с документи от футболния съюз. Впоследствие ММС заведе съдебни искове за връщане на похарчените пари от срана на БФС, но и до ден-днешен няма нито едно приключило дело.

В парламента

Паралелно стана ясно, че шефът на БФС Борислав Михайлов трябва да се яви на изслушване пред парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта. По предложение на депутатката от ДСБ Кристина Петкова той трябва да отговори на въпросите:

Какви са причините за създадената ситуация с мача България - Унгария? Чия е била препоръката да се играе на друго място, при закрити врата и без фенове?

"На днешното заседание на Комисията за младежта и спорта в Народното събрание се реши по мое предложение идната седмица да привикаме президента на БФС Борислав Михайлов и представители на МВР", написа в сряда (15 ноември) Петкова.

Решено е Михайлов да бъде повикан за заседанието идната сряда (22 ноември).

Водещи

Най-четени