Прокуратурата ще търси истината за убития ягуар Алонсо 06.08 | 16:23

Започва разследване по случая

От Теодора Кокаланова

Районната прокуратура в Ловеч е започнала проверка по случая със застреляния ягуар в Ловешкия зоопарк. Разследването ще установи дали са били законосъобразни действията на хората, ангажирани с издирването и залавянето на животното.

Ягуарът Алонсо избяга от Ловешкия зоопарк в неделя (3 август), след като работник оставил вратата на клетката му отворена. Близо седем часа продължи издирването на животното, след което то бе застреляно от ловджия.

В момента се извършва цялостна проверка на работата на зоопарка. Тя е разпоредена от кмета на Ловеч Минчо Казанджиев, който потвърди, че зоологическата градина е в процес на лицензиране, предаде БТА. 

Животното ще бъде препарирано и показвано като експонат в природонаучния музей в с. Черни Осъм. Темата предизвика широк обществен дебат. Едни осъдиха остро деянието, а други подкрепиха убийството, тъй като дивото животно можело да представлява потенциална опасност за околните и гражданите на Ловеч.  

Тези, които се обявиха в подкрепа на Алонсо, подеха кампания в социалната мрежа Facebook под наслов  
"Аз подкрепям затварянето на зоопарковете в България". Целта на настоящето събитие е да разпространи идеята за иницииране на законодателна промяна, която да доведе до затварянето на затворите за животни и окаяните зоопаркове.

Водещи

Най-четени