Прокурор от ВКП сяда в стола на подалия оставка Кокинов 09.05 | 12:11

Евгени Диков ще оглави временно СГП

От Филипа Тодева

Главният прокурор Сотир Цацаров предложи обвинител от ВКП за временно изпълняващ функциите на градски прокурор в София.

Обвинител номер 1 ще внесе във ВСС предложението на мястото на подалия оставка Николай Кокинов да бъде назначен Евгени Диков. Цацаров вече е издал заповед за временното командироване на Диков в СГП. "Ако ВСС приеме това мое решение, Евгени Диков ще изпълнява функциите на служебния премиер Марин Райков", пошегува се обвинител номер 1, тъй като самият Диков ще е временно градски прокурор.

Към настоящия момент функциите на градски прокурор се изпълняват от Роман Василев по две причини. Първата е заповедта на бившия градски прокурор Николай Кокинов, а втората е, че Роман Василев има най-голям юридически стаж, обясни главният прокурор.

Цацаров определи решението си като нетрадиционно, защото досега не е имало практика, свързана с командировка на прокурор от по-горна прокуратура. Според Цацаров състоянието на СГП налага организация и работа, която да бъде осъществена от прокурор с изключителен опит и с много добра репутация, какъвто е Евгени Диков.

Той подчерта, че скоро предстои обявяването на конкурс за административен ръководител на апелативната прокуратура и за административен ръководител на градската прокуратура. След като бъде избран градски прокурор, Евгени Диков ще се върне отново във ВКП.

Водещи

Най-четени