Прокурори напускат работната група за поправките в Закона за съдебната власт 02.04 | 14:21

Посочили им, че задачата на групата е да създаде евентуалните идеи за мотиви, но не и да пише текстове на закон

От iNews.bg

Представители на прокуратурата и член на ВСС са напуснали работната група за изработване на промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Той уведоми членовете на ВСС, че представителите на прокуратурата в работната група за ЗСВ, създадена от Министерството на парвосъдието, са се оттеглили от участие в тази група. "Те няма да продължат участие като предложението за това е на самите тях", каза Цацаров. 

Главният прокурор подчерта, че група от 40 души не е формат, който може да създаде какъвто и да е било продукт. Прокурорите са цитирали изявление на зам.-министър, според когото задачата на групата е да създаде евентуалните идеи за мотиви, но не и да пише текстове на закона.

На групата се представя проект, който е свързан с идеите на една единствена съсловна професионална организация, каза Цацаров, цитиран от БГНЕС.

"При това положение моите колеги считат, че присъствието им в група е абсолютно безпредметно, защото те не биха могли да допринесат с нищо", заяви главният прокурор на заседанието на ВСС. Така по отношение на изменението в ЗСВ, работната група прокурори няма да участва. Решението не касае асоциацията на прокурорите, които продължават участието си в тази група.

След казаното от главния прокурор, Каролина Неделчева, която също е в работната група към правното министерство по обсъждане на законопроекта за изменение в Закона за съдебната власт, направи изявление, че е уведомила работната група, че напуска участието си в нея, поради "усещането по време на работата й за липса на диалогичност и конструктивизъм от това". Председателят на ВАС Георги Колев каза, че ВАС въобще няма представители – там имало съдии от ВАС, които представляват различни неправителствени организации.

Водещи

Най-четени