Прокурори сигнализират, че са били притискани да мълчат 15.05 | 07:34

В писмо Борислав Сарафов посочва, че нищо от костинбродския случай не е вярно

От Елена Кирилова

В края на политическата кампания прокуратурата е била употребена от "политико-олигархична прослойка” с разкритията за установените фалшиви 350 хил. бюлетини.

Това гласи писмо, изпратено до bTV от заместник главния прокурор Борислав Сарафов. В него се посочва, че нито едно от нещата, свързани с костинбродския случай, не е вярно, като се започне от времето и се приключи с броя на самите бюлетини, открити в печатницата.

В началото на изпратения текст е направено уточнение, че зад него стоят "група достойни прокурори, на които им писна да бъдат използвани”.

Те посочват, че са притискани да мълчат и са заплашвани с физическа саморазправа.

Текстът гласи, че прокуратурата у нас се използва като боксова круша. Тя е "удобен виновник, репресивна томахавка за разчистване на политически сметки", но на изборите на 12 май чашата е преляла. В този случай прокуратурата е била изпълнител и лакей на политико-олигархичната прослойка. Тя е била и ключов фактор в решаването на изборите.

Към писмото са приложени четири документа. Първият е за сигнал на бившия депутат от левицата Мая Манолова, който е бил изпратен до главния прокурор Сотир Цацаров. Датата му е 10 май. Сигналът е за това, че вече отпечатани бюлетини са били изнесени от печатница и са били разпространени с цел манипулиране на резултата от вота на 12 май.  

Във втория документ са обясненията за броя на отпечатаните бюлетини за парламентарния вот на собственика на печатницата Йордан Бончев, както и на служителите на фирмата – Ивайло Димитров и Георги Иванов.

Изпратено е и постановление на прокурор. С този документ се възлага на ДАНС извършването на проверка в печатница "Мултипринт” в Костинброд, в която в деня за размисъл бяха открити 350-те хил. бюлетини.

Последният текст също е сигнал от Мая Манолова. Тя е разкрила подготвяно фалшифициране на изборите при преброяването срещу изпълнителния директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов и председателя на Съвета на директорите на държавното предприятие Валери Борисов.

Водещи

Най-четени