Прокурорската колегия: Христо Иванов оказва политически натиск върху обвинението 10.08 | 20:35

Продължават опитите за посегателство върху независимостта на прокурорите, се казва в декларация

От iNews.bg

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява тревога от "продължаващите злонамерени атаки срещу Прокуратурата на Република България (ПРБ), опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск". Това пишат в своя позиция магистратите.

Поводите за реакцията е публикация от 8 юли 2020 г. в сайта на българската редакция на "Свободна Европа" и видеоматериал с изявление на Христо Иванов, председател на ПП "Движение Да България" от 3 август 2020 г., публикуван на сайта на Обединение "Демократична България".
В тях според прокурорите се "правят манипулативни внушения относно изпълнението на професионалните й задължения".

"Още по-тревожни са системните и целенасочени опити на Христо Иванов - председател на ПП "Движение Да България" за политически натиск върху независимостта на Прокуратурата на Република България и нейното дискредитиране пред българското общество и европейските ни партньори", се казва още в декларацията.

"Отправените обвинения за деморализиране, депрофесионализиране, корумпираност и откровено криминализиране на прокурорите, злоупотреба с правомощия, политически ангажименти, манипулирани резултати от прокурорски проверки, както и неправомерните искания за оставка на главния прокурор Иван Гешев, поругават независимостта и подронват престижа на прокуратурата и съдебната власт", пише още в обръщението.

Декларацията е подкрепена и от обвинител номер едно Иван Гешев, казват още магистратите. 

Водещи