Промени в Кодекса вдигат двойно разрешения извънреден труд 01.10 | 20:02

Новите служители вече ще имат право на отпуска след 4 месеца работа, а не след 8 като сега

От iNews.bg

Депутатите намалиха от 8 на 4 месеца трудовия стаж, при който младите служители ще могат да използват платен годишен отпуск, като разгледаха на първо четене промени в Кодекса на труда, предаде БНР.

Промените ще засегнат почти всички заети. Основните акценти в новите предложения са:

- Увеличаване на извънредния труд от 150 на 300 часа;

- Увеличаване на времето за изчисляване на сумарното работно време до 12 месеца, като в момента то е до 6. В закона обаче ще бъде записано 4 месеца, а 12 месеца ще бъде при извънредни случаи;

- При първа работа служителят ще може да ползва отпуск след 4 месеца, а не както досега – 8.

От ГЕРБ защитиха промяната като заявиха, че това ще облекчи младите служители. Депутатът Светлана Ангелова поясни:

"По този начин ще се осигури възможност за ползване на платен годишен отпуск от младите работници и служители в съответната календарна година, това е предпоставка и за по-добра трудова мобилност при тях. Тази промяна е направена в преходните заключителни разпоредби на законопроекта и в Закона за държавния служител. Така се осигурява равнопоставеност между служителите, които са на трудово правоотношение и тези, които са на служебно правоотношение".

От БСП възразиха срещу приетата промяна, според която, с промени в Колективния трудов договор, може да бъде увеличаван извънредният труд от 150 на 300 часа годишно.

Депутатите Георги Гьоков и Надя Клисурска заявиха, че с тази промяна се ощетяват всички работници.

"Българските работодатели, българското трудово законодателство отваря възможността за заобикаляне на задължението на българския работодател да заплаща на работника съответния отработен труд", заяви Гьоков.

Как е сумираното изчисление на работното време през работните графици, които са въведени в наредбата, предпоставят плащането на този труд и смятате ли, че е нормално българският работник да работи 56 часа дневно в рамките на 12 месечен период", допълни Клисурска.

Водещи

Най-четени