Промени в наредбата за здравословно хранене в училищата, предлагат здравните власти 03.04 | 13:45
Причината е нужда от актуализация на сега действащите норми.

Промени в наредбата за здравословно хранене в училищата, предлагат здравните власти. Причината е нужда от актуализация на сега действащите норми.
Сред идеите е в менюто на учениците да има поне по 3 различни плода и по 3 различни зеленчука седмично.
Увеличава се дневното количество сирене - от 30 на 35 грама.
Включват се и прясно и кисело мляко с по-висок процент масленост. Риба се консумира веднъж в седмицата и трябва да е прясна и само по изключение замразена, но не и консервирана или осолена.
Предложенията идват на фона на тревожни тенденции в храненето на най-малките. Всяко второ дете, например, не приема всекидневно пресни плодове и зеленчуци и консумира повече от три пъти седмично подсладени храни и напитки.
Едно от 4 деца пък приема по-често от три дни в седмицата солени снаксове.
Като майка на 3 деца Йоанна Лечева се опитва да ги учи на здравословни навици. От безплатните закуски - малкият ѝ син предпочита плодовете и млякото. В петък обаче получaват бисквити и меденки.
А в лавката - предлаганите продукти са далеч от здравословни.
"Всички напитки с оцветители нямат работа в тази среда", коментира Йоанна.
Освен плод и мляко, безплатните закуски включват и пакетирани храни, казват учители.
За мен те са разнообразни, здравословни и много по-добър вариант от нездравословните храни, които децата консумират", коментира началният учител Бояна Илиева.
Освен безплатна, има опция и за платени закуска и обяд - с купони. Приготвят се от външна фирма. И докато за обяда има готвена храна, платената закуска включва и понички или пица.
В Ямбол храненето най-често също се осигурява чрез кетъринг.
"Днес яденето е печено бутче с варени картофки и крем какао", казва пред бТВ Ганка Иванова, кухненски работник.
"Менюто е съобразено, здравословно, по рецептурник", коментира Румяна Тропчева, директор на ОУ" Николай Петрини" в Ямбол.
Сега действащата наредба не урежда изрично правила и за кетъринг фирмите, казват експерти. С предложенията това ще се промени.
"В новата наредба има много по-ясни разписани изисквания към всяка група храни. Например рибата да е без кости, месото да е без сухожилия и видими мазнини. Много се надявам това по-детайлно разписване на изискванията да доведе и до добър краен резултат и отпадане на някои нездравословни продукти", коментира проф. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи.
Докато промените станат факт, родителите аперилат да се помисли и за децата с хранителни непоносимости и алергии.
Водещи
-
Протест в Сухиндол против фотоволтаичен парк
Според недоволните хора до момента са изсечени над 400 декара зелени площи и дървета
02.05 | 10:45
-
Администрацията на Тръмп подготвя първата си продажба на оръжие за Украйна
Това идва непосредствено след подписването на споразумението за полезните изкопаеми на Украйна
02.05 | 10:30
-
Дни преди Гергьовден: Частица от мощите на Св. Георги пристигнаха за поклонение у нас
Те бяха донесени от храма “Свети Георги” в гръцкия град Нигрита в нашия “Свети Атанасий” в...
02.05 | 10:15
-
Тръмп номинира Майк Уолц за посланик на САЩ в ООН
02.05 | 10:00
Най-четени
-
Честваме пaметтa нa Свети Анaстaсий Велики
Етo с кaкви трaдиции, oбичaи и зaбрaни се свързвa тoзи църкoвен прaзник
02.05 | 09:15
-
1160 години от покръстването на българите и 1170 от създаването на азбуката ни
Кулминацията на тържествата е днес в Плиска
02.05 | 09:45
-
Тръмп номинира Майк Уолц за посланик на САЩ в ООН
02.05 | 10:00