Промени за отпускането на пенсия и за болничните предлага НОИ 24.01 | 19:37

Тристранката ще обсъди предложенията през следващата седмица

От Ивайло Ачев

От шест на пет месеца да се намали максималният срок за отпускане на пенсия в действителен размер. Това предвижда проект за промяна в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, който Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди на свое заседание, съобщават от института, цитирани от БТА.

Предложението е част от пакет от мерки за изменение и допълнение на наредбите на Министерския съвет (МС), които имат пряко отношение към социалното осигуряване.

Предложена е и промяна за болничните - от началото на март тази година при едновременно подаване на повече от два болнични листа, декларациите трябва да се дават в териториалните подразделения на НОИ на електронен носител. Тази промяна е в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи.

Друга промяна в Наредбата за пенсиите дава възможност на платежни институции, които не са банки, но са лицензирани по Закона за платежните услуги и платежните системи, да изплащат пенсии. Това те ще могат да правя единствено, ако поддържат индивидуални платежни сметки и имат сключен договор с НОИ.

Освен това е предложена промяна, касаеща ограничаването на дневните командировъчни, върху които се дължат осигурителни вноски. За целта трябва да се направи промяна в Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски.

В Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица се регламентира удължаването на периода, от който се изчисляват паричните обезщетения за безработица – от 18 на 24 месеца.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди промените следващата седмица, а след това ще бъдат гласувани и от Министерския съвет.

Водещи

Най-четени