Промените в НК: Съдени за корупция вън от всяка власт 02.06 | 17:15

„Не може премиерът да върши работата на НК, искайки оставки на заместник-кмет, на шефа на ДАИ“, смятат от РБ

От iNews.bg

С промените в Наказателния кодекс, които внесохме днес в Народното събрание, затваряме вратичките в закона, оставящи корумпираните кметове и членове на Изпълнителната власт на постовете им. Това коментира в парламента след внасянето на предложенията за промени в НК Димитър Делчев, секретар на ПГ на Реформаторския блок, член на правната комисия.

"НК не предвижда хора осъдени за корупционни престъпления да бъдат лишени от възможността да продължат да заемат настоящия си пост, освен ако тяхната присъда не е лишаване от свобода и това оставя широко отворена врата за корупция сред заемащите такива длъжности", каза Делчев. "Ако представител на местната или изпълнителната власт е проявил непредпазливост при стопанисването на поверените му активи, получил е облаги заради служебното си поведение или използвал държавен ресурс за лични цели, няма състав в Наказателния кодекс, който да го принуди да напусне поста си и това се оставя само на собствената му преценка", обясни част от промените Делчев. Той подчерта, че не може министър-председателят да върши работата на Наказателния кодекс, искайки оставки на заместник-кмет, на шефа на ДАИ.

"Кодексът трябва да бъде прецизиран. И случаите с установено нарушение на заемащите позиции в местната, изпълнителната или държавната власт да завършат, както обществото очаква – с отстраняване от поста", категоричен бе той.

Водещи

Най-четени