Промениха правилата за строежи четвърта, пета и шеста категория 10.10 | 13:25

Кметовете ще спират и премахват незаконни строежи от тези категории

От Андриян Георгиев

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за устройство на територията, касаещи строежите от четвърта, пета и шеста категория.

Кметът на общината (района) или упълномощено от него длъжностно лице е оторизиран да спира незаконни строежи, части от тях, отделни строителни и монтажни работи, забранява захранването им с електрическа и топлинна енергия, вода и газ и разпорежда поставянето на отличителни знаци за ограничаване на достъпа и недопускане на хора и др. 

За строежи от такава категория кметът на общината (района) или упълномощено от него длъжностно лице също така предписва изпълнение на укрепителни и възстановителни мерки за недопускане на аварии, щети и други на строежи и на части от тях, за които е спряно строителството, действието на строителните книжа или е забранено ползването им; разпорежда освобождаване на строежа и на строителната площадка от хора, механизация, изделия, продукти, материали, общоопасни средства и други; налага глоби и имуществени санкции.

Депутатите увеличиха размера на някои глоби в Закона за устройството на територията. Според промените в закона с глоба от 1000 до 5000 лв. се наказва възложител на строеж, неизпълнил задълженията си. С глоба от 1000 до 5000 лв. се наказва строител на строеж, строил в разрез с изискавията.

Депутатът от БСП Димчо Михалевски каза, че заплащането на главните архитекти на общините не е много високо и пропорционалността на глобите трябва да се съобрази с административните нарушения. Той предложи глобите да запазят стария си размер от 5000 лв. и предложението беше прието. 

Според друг текст от промените устройствени планове и инвестиционни проекти се изработват от проектанти - физически лица, които притежават съответната техническа и проектантска правоспособност.

Други промени гласят, че служителите за контрол по строителството в администрацията на всяка община (район) следва да констатират незаконни строежи и строежи с нарушения; констатират нарушения при ползването на строежи или на части от тях; изпълняват заповедите за спиране, за забрана на ползването, за забрана на достъпа до строежи и строителни площадки и за премахване на незаконни строежи; контролират изпълнението на мероприятията за възстановяване на територии с особена териториалноустройствена защита; създават и поддържат регистър на издадените наказателни постановления и на влезлите в сила заповеди за премахване на незаконни строежи.

При привеждане в изпълнение на заповеди за спиране, за забрана на ползването, достъпа и за принудително премахване на незаконни строежи служителите за контрол по строителството в администрацията на всяка община имат право да използват на територията на строителната площадка следните специални средства: устройства за принудително ограничаване придвижването на автомобили и строителна механизация или за преместване на такава механизация извън строителната площадка; устройства за отваряне на прегради и помещения; светлинни и звукови устройства; строителни машини и строителна механизация, технически средства и способи, решиха депутатите, съобщи агенция "Фокус". 

Водещи

Най-четени