Променят законите за безопасност на труда 27.04 | 17:33

Главната инспекция по труда с извънредни кампании при повишаване на риска от трудови злополуки

От Кристиан Костурков

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) работи по усъвършенстването на законодателството по безопасността и здравето при работа. Това обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на участието си в отбелязването на Международния ден на загиналите при трудови злополуки. Към момента ведомството разработва различни инструменти за предотвратяване на трудовия травматизъм. "Съвместно с Главната инспекция по труда (ГИТ) ще продължим засиления контрол по спазване на трудовото законодателство, за да се гарантира превенцията за безопасност и здраве при работа", каза още Донев.

Мерките на ГИТ са свързани с контролна и информационна дейност, поясни още зам.-министърът. Чрез сайта на Инспекцията и в дирекциите й в областните градове, работодателите получат информационни материали за рисковете при работа и възможните начини за предотвратяването им. При отчитането на негативна тенденция в тази насока, трудовите експерти организират своевременно извънредни кампании. През 2014 г. ГИТ инициира информационни кампании в строителството, съобщи още Донев. От 2015 г. е въведен и по-чест периодичен контрол на предприятията за производство и съхранение на взривни вещества.

Зам.-министър Донев подчерта и необходимостта от вземане на безкомпромисни мерки, свързани с превенцията и контрола по предотвратяване на трудовите злополуки.

Водещи

Най-четени