Променят критериите при кандидатстване за личен асистент 22.06 | 12:44

Оценка на потребностите ще замени досегашният критерий "ред на подаване"

От Петя Михайлова

Оценка на потребностите ще замени досегашният критерий "ред на подаване" при включването на потребители за услугата "Асистент за независим живот" в София.

Това съобщи на пресконференция заместник-кметът Албена Атанасова, цитирана от БТА.

Предложенията за промени в наредбата са обсъдени с организациите на хората с увреждания и предстои да се внесат в Столичния общински съвет.

Променя се и редът за одобряване на кандидатите за услугата - ако при първата комисия потребителят има претенции, той ще може да поиска втора комисия, която да направи нова оценка на потребностите.

Освен това резултатът от тази оценка и включването в услугата ще може да се обжалват пред кмета на София. Срокът за кандидатстване ще е от 1 септември, а не както беше досега - от 1 декември.

Причината за промяната е намерението на общината всички ползватели на услугата да я получават от 1 януари всяка година, а не поетапно през годината, както беше сега.

По думите на общинския съветник Анета Георгиева тези промени са обсъдени с най-широк кръг от организации на хора с увреждания.

Георгиева посочи, че Общественият съвет е обсъдил множество предложения, като едно от отхвърлените е било да не се кандидатства всяка година за тази услуга. Не е прието и предложението за различна ставка за заплащане в зависимост от това дали асистентът е роднина или не.

В оценката на потребностите е включена и опция за приемни семейства, които отглеждат деца с увреждания от социални институции. Тази година в социалната услуга, издържана от бюджета на общината са включени над 1400 ползватели. Бюджетът й тази година е 5,5 млн. лв.

Повече от половината от ползвателите на социалната услуга са учащи се, посочи заместник-кметът Албена Атанасова. За останалите, които са подали документ, че работят, се прави проверка в НОИ и НАП дали се осигуряват.

Социалната услуга осигурява максимално заплащане на асистентите на хората с увреждания в размер на до две минимални работни заплати.

Водещи

Най-четени