Променят маршрутите на автобуси при кръстовището на Семинарията 03.01 | 14:25

Причината е строежът му на две нива

От Гергана Златкова

От 8 януари до началото на март движението по бул. "Никола Вапцаров" и бул. "Пейо Яворов" ще се осъществява по една лента в посока. Новата организация на движение се въвежда във връзка със следващия етап от строителството на кръстовище на две нива на Семинарията - кръстовището на бул. "Симеоновско шосе" и Алея "Яворов".

Това каза на пресконференция заместник-кметът по направление "Транспорт и транспортни комуникации" Любомир Христов, предаде "Фокус".

"С въвеждане на новата организация на движение от 8 януари, която ще продължи до началото на март, се предвижда значително стесняване на броя на лентите, които се движат по направлението по бул. "Никола Вапцаров" и бул. "Пейо Яворов". Там ще бъдат осигурени по една лента за движение в посока. Към настоящия етап не се променя организацията на движение в направлението ул. "Стоян Михайловски" и бул. "Симеоновско шосе", което ще функционира в пълния си габарит", обясни той.

"В момента приключва работата по изграждане на инженерната инфраструктура. В рамките на изпълнението на проекта досега са изградени нов водопровод - почти 1 км, 1,5 км канализационна мрежа, около 600 м електропреносна и комуникационна мрежа, изпълнена е половината от пешеходния подлез, който се изгражда под бул. "Никола Вапцаров", заяви Христов.

Променя се и движението на автобусни линии 67 и 88 във връзка със строителството на кръстовище на две нива на Семинарията, каза още Любомир Христов.

"В рамките на организацията на движение се правят две промени в организацията на градския транспорт. Автобус 67 от Симеоново на кръстовището с бул. "Г.М. Димитров" ще се движи надясно, където ще има спирка при метростанцията, след това наляво по бул. "Джеймс Баучер" със спирка при метростанцията "Жолио-Кюри" и ще се връща обратно на кръговото при Телевизионната кула. Променя се движението на линия 88, която продължава да се движи направо към Семинарията, пл. "Велчова завера", бул. "Джеймс Баучер" към метростанцията, оттам по бул. "Черни връх" до зоологическата градина в двете й посоки", заяви заместник-кметът по направление "Транспорт и транспортни комуникации".

Той обясни, че в рамките на втория етап на строителството на кръстовището на две нива започва изграждането на подпорните стени, пилотите, носещата конструкция на естакадата, която ще преминава над бул. "Симеоновско шосе". "Обектът се изпълнява в срок.

Срокът за приключване на строителството е краят на юли. Стойността е малко над 16 милиона лева. Обектът се съфинансира от Европейската инвестиционна банка и от бюджета на Столична община в съотношение 50 %", добави Любомир Христов.

Перспективата е да има готовност строителството на кръстовището по бул. "България" и бул. "Акад. Иван Гешов" да започне в края на годината, каза Христов.

"Процедират се градоустройствени процедури, свързани с подробния устройствен план, влизането им в сила, приключване на проектирането. Няколко пъти имаше преработване на идейния проект за подобряване на комуникационните условия", обясни Христов. По думите му договорите за кръстовището се изпълняват в срок.

"Причините за забавяне са в това, че все още не са финализирани градоустройствените процедури, има и някои допълнителни промени в проекта за кръстовището и в проекта за метростанцията. Обектът е много сложен, защото трябва да бъдат съвместени три големи инфраструктурни проекта. Предстои до края на януари главният архитект да прецизира подробния устройствен план", добави заместник-кметът.

По бул. "България" предстои рехабилитация на трамвайното трасе. "Общественият транспорт ще се осигурява с автобуси, което ще затрудни автомобилното движение по бул. "България". До средата на февруари, формалните процедури ще са приключили и ще имаме възможност да започнем строителните дейности", заяви Христов.

Най-четени