Промяната на пола ще се защитава от дискриминация 25.03 | 10:48

Пряката и непряката дискриминация е забранена и в случаите на сменен пол

От iNews.bg

Промяната на пола ще се защитава от дискриминация, прие Народното събрание, като гласува окончателно промените в Закона за защита от дискриминация. 

Дебатите по темата започнаха още миналата сряда, но  депутатите не успяха да приемат промените в законопроекта.

Парламентът прие текста в промените в Закона за защита от дискриминация, който предлага изрично уточнение, че е забранена пряката и непряката дискриминация не само по пол, а и в случаите на промяна на пола. "За" гласуваха 93 депутати, 23 бяха против, 23 се въздържаха.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обясни, че още през 2012 година е започната кореспонденция с Европейската комисия, която поставя въпроса за дискриминация при сменен пол.

През август миналата година беше поставен проблема за промени в Закона за защита от дискриминация, що се отнася до случаите на промяна на пола. България имаше срок до 31-ви март 2015 година за промяна на закона, иначе ще започне процедура по неспазване на европейското законодателство. 

Става въпрос за за тълкувание и за изясняване на тълкуванието, а не за нови процедури, различни права или някакви други съществени промени в закона. Тази промяна ще поясни един текст, който съществува в закона, без да създава от него нови права или нови процедури, поясни социалният министър пред БНР.

 

Водещи

Най-четени