Пропагандираш джихад и шериата – 3 години зад решетките 23.06 | 14:03

Патриотичният фронт иска промени в Наказателния кодекс, от ДПС скочиха, проектът обиждал мюсюлманите

От iNews.bg

Пропагандирането и разпространяването на радикален ислям да се наказва строго от закона, поискаха депутатите от Патриотичния фронт. Група народни представители, начело със съпредседателя Красимир Каракачанов, са внесли за разглеждане в парламента предложения за промени в Наказателния кодекс. Според текстовете, ако някой бъде заловен да проповядва радикален ислям, ще трябва да лежи 3 години в затвора.

"Проблемът с радикалния ислям е факт в България, той трябва да бъде ясно дефиниран и инкриминиран. Той си поставя цел да завладее света чрез насилие", заяви по време на разглеждането на първо четене на неговите предложения Каракачанов. "Логиката ни като вносители е да не чакаме всичко това да ни се стовари в името на криворазбрани общоевропейски ценности и да получим "отплата” под формата на атентати, а да дадем определение на радикалния ислям и да го криминализираме", допълни лидерът на ВМРО.

Каракачанов отбеляза, че много неправителствени организации, работещи у нас, които се финансират от неясни източници , създават мрежа от хора в различни региони на страната и идеологизират религията, особено сред ромите. С предложените текстове се цели проблемът да бъде решен поне донякъде.

Каракачанов подчерта, че в момента в Наказателния кодекс дори няма определение за радикален ислям. И даде пример с делото срещу имамите в Пазарджик, чието обвинение е за антидемократично поведение. "Антидемократична идеология е едно, а проявите на радикален ислям и свързаните с него тероризъм и екстремизъм, са по-различни", казва Каракачанов, цитиран от БГНЕС. Според него понятието радикален ислям е, когато искаш или подкрепяш терористични и екстремистки организации, които проповядват джихад или шериата като основно право.

От ДПС обаче скочиха срещу предложението на ПФ. Според Алиосман Имамов внесеният законопроект засяга и обижда всеки мюсюлманин. "Ние сме против всяка радикализация, но е кощунство някой да ми обяснява, че моята религия е радикална", казва той. И запита защо този закон не е насочен срещу радикалните религии изобщо. Според Имамов в България има над 100 религиозни общности и част от тях за засегнали страната много по-негативно от исляма, но някои хора искат да насаждат страх.

В отговор Каракачанов обясни, че въпросните промени в НК не е насочен към традиционните български мюсюлмани, нито към религията, а точно срещу опитите на радикалисти в тази религия да потискат и противопоставят нормалните мюсюлмани към другата част от българското общество. Според колегата му Валери Симеонов пък директно атакува Имамов, че ДПС привлича религиозни лица по предизборни митинги и прави непрекъснати демонстрации на верска преданост. Той обвини и Главното мюфтийство, че подпомага джамии, в които се извършва пропаганда.

Водещи

Най-четени