Проплакалите в затвора ще си имат ясла 13.03 | 19:34

Сливенският затвор за сдоби с обновен здравен център

От Теодора Кокаланова

Заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов и посланикът на Кралство Норвегия г-жа Гюру Катарина Хелвик Викьор откриха обновените здравен център и детска ясла в Сливенския затвор. Жените, лишени от свобода, вече ще имат достъп до качествено специализирано медицинско и стоматологично обслужване. В рамките на проекта е ремонтирано и преоборудвано помещението, което служи за детска ясла.

Децата на лишените от свобода жени могат да останат при майките си в детската ясла към затвора до навършване на 1 годинка. За последните няколко години броят на новородените в единствения у нас затвор за жени варира от 3 до 15 на година. В сливенския затвор към момента излежават присъди 276 жени лишени от свобода, съобщи директорът на затвора Йордан Данев.

Затворът разполага с две затворнически общежития от открит тип, културно-информационен център, библиотека, компютърна зала и средно общо-образователно училище, където в момента се обучават 94 души. В затвора има дори православен параклис. Лишените от свобода могат да полагат труд, като от началото на годината с трудова дейност са ангажирани над 30%. 

Модернизирането стана факт благодарение на проекта "Подобряване на стандартите в затворите и арестите чрез ремонтиране на инфраструктурата". Финансираният от Норвежкия финансов механизъм проект цели да осигури зачитане на човешките права. 

Проектът, насочен към подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, е на обща стойност близо 6 милиона евро, като срокът за изпълнение е 28 месеца. Според министър Зинаида Златанова изпълнението на този проект приближава страната ни към европейските стандарти, като наред със законодателните промени, приоритет е и усъвършенстването на здравните услуги в затворите.

Посланикът на Норвегия дари на библиотеката в затвора книги от норвежки автори, преведени на български. Модернизираният комплекс в затвора в Сливен е първият приключен обект, финансиран по този проект, на обща стойност близо 200 000 лв, предаде БТА. 

Водещи

Най-четени