Просто 4 г. нищо - нула на нула 24.09 | 09:50

Протестът на полицейските служители продължава втори ден

От Ивелина Георгиева

Протестът на полицейските служители продължава и днес. Те се събраха в градинката през МВР. Около 100 души излязоха за втори ден на протест, като представители на Синдикалната федерация на служителите на МВР. Полицаите се събират и днес, защото продължават да очакват преговори с правителството.

Диалозите се водят от 3 г. и това, което ни обещаха преди 4 г., очакваме да се случи, заяви Александър Владов от Командирен екип към "Пожарната". Преди 4 г., още по време на предишното правителство, от политическа партия ГЕРБ, която сега е на власт, са обещали, че дори и трима полицаи да има протестиращи, трябва да им се обърне внимание. Вчера бяхме 1500 – внимание не се обърна, посочи Владов.

Той поясни, че точните им думи преди 4 г. са били, че не може полицаите да взимат такива пари в България. Сега инфлацията е 11,5% и дори да ни дадат само 11% увеличение на заплатите, няма да покриват инфлацията, обясни Владов. Той припомни, че са вдигнали порциона на полицейските служители на 100%, което означава увеличение от 30 на 60 лв. Това увеличение закъсня с година и половина и ни изравни с военни.

"Като кажат 100% увеличение и гражданите си мислят, че са станали от 100 на 200 лв., а то е от 30 на 60 лв. Просто 4 г. "фитка", нищо, нула на нула", каза още Владов.

Той поясни, че ако няма преговори, полицейските служители ще продължат с протеста всеки месец "до победа". Той заяви, че са дошли доброволно да протестират – никой не ги е задължил и никой нищо не им е обещавал.

Качествените хора, които ще дойдат да работят за благото на обществото, няма да дойдат да работят за 300 лв., каза от своя страна Валентин Попов, председател на СФСМВР. По повод изказването на министър Цветан Цветанов, че не може да увеличи заплата на полицай, убил по брутален начин момичето от Ловеч, Попов уточни, че "ние сме 50 хиляди и ако някое съсловие може да твърди, че сред тях няма боклук, нека опитат. Ние не можем да твърдим това и сред нас има боклуци".

Това, което трябва да се промени наистина в Закона за МВР, е да се позволява да работят служители, без да им се плаща. Попов определи това като грубо нарушение на конституционното право на заплащането на извършената работа. По думите му на всякъде по света сигурността струва пари. "Ако не плащат - нивото на сигурност започва да спада. Трябва да се дават пари", коментира Попов.

Водещи

Най-четени