Протест "Аз съм куче" се изви пред СО срещу общинските приюти 17.03 | 13:30

Общината е най-големият убиец на четирилапите, обявиха демонстрантите

От iNews.bg

"Аз съм куче” бе надсловът на днешния протест пред Столичната община, който поиска оставката на ресорния зам.-кмет Мария Бояджийска и наказания за злоупотреби със средства за бездомните кучета, както и за жестокости над тях. 

Десетките природозащитници се събраха, за да изразят недоволството си от лошите условия, в които кучетата в приютите живеят. В подкрепа на твърденията си част от тях разиграха пърформанс, по време на който влязоха в клетки, за да демонстрират колко лоши са условията, при които живуркат кучетата в общинските приюти.

Общинската съветничка Марта Георгиева от Реформаторския блок обясни, цитирана от БиТиВи, че протестът е организиран, след като хората са разбрали какво се случва зад затворените врати на приютите. По думите й там имало мизерия, смърт и колосална кражба на обществени средства. По мнението на общинската съветничка Столична община е "най-масовият, системен и институционализиран убиец на животни”.

Протестиращите отправиха и конкретни искания към СО - те не желаят животните да се държат във външни клетки, а докато условията на живот в приютите не бъдат подобрени, четирилапите да не се приемат там. Недоволните граждани настояват също незабавно да се осигури свободен достъп до кучетата в приютите и достъпът на граждани, доброволци и НПО-та да бъде разрешен ежедневно, за да поемат цялостната грижа над животните.

Водещи

Най-четени