Протест блокира пътя София Перник в пиков час 23.10 | 10:18

Жителите на Княжево, Владая и Мърчаево искат адекватен обществен транспорт

От iNews.bg

Жители на софийски квартал и две села излизат на ефективен протест и ще блокират един от най-натоварените пътища – София – Перник през Владая. Акцията ще се осъществи по време на най-натоварения трафик по шосето - от 16:30 до 21:30 ч., когато традиционно по трасето към столицата се прибират хиляди автомобили. Блокадата ще бъде в района на полицейския пост при отклонението за Владая. В Протеста ще участват хора от селото, както и от Мърчаево и софийският квартал Княжево.

Причина за организирания протест е недоволството на хората от организацията на крайградския транспорт, който ги обслужва и неизпълнените ангажименти от страна на Столична община и Центъра за градска мобилност. Преди време те са внесли подписка в кметството, в която настояват старите автобуси в окаяно състояние, обслужващи маршрута между Княжево, Владая и Мърчаево, да бъдат заменени с нови, отговарящи на съвременните екологични и др. стандарти и адаптирани към нуждите на хората. Освен това гражданите са поискали и да се увеличи броят на автобусите или да се пусне още една линия, тъй като особено сутрин и вечер наличните не могат да поемат огромния брой пътуващи.

Друга причина за протеста е неизградената велоалея от Владая до София, за която също е била вкарана подписка в общината, но от там засега дори не са и отговорили на молбата. Същото се отнася и до поисканото удължаване на трамвайната линия №5 до Владая, както и до възстановяването на маршрутната линия №22, която е обслужвала по-рано селата.

Поради всички тези причини хората от Владая, Княжево и Мърчаево днес ще блокират пътя. Ако обаче отново не получат вниманието на Столична община, протестите ще продължат. Организаторите на днешната демонстрация заявяват, че са готови да блокират дори магистралите "Струма” и "Люлин”.

Водещи

Най-четени